UTEMELJEN

2015. GODINE

Rotaract klub Split Novi nastao je kao pomladak Rotary kluba Split Novi. Klub okuplja mlade ljude različitih struka povezanih zajedničkom željom za prepoznavanjem potreba zajednice u kojoj žive. Vlastitim angažmanom doprinose poboljšavanju društva, a ispunjavanjem prepoznatih potreba razvijaju i unaprjeđuju svoja znanja i vještine te tako stvaraju visoka etička načela u društvenom i poslovnom okružju.

Humanitarno djelovanje usmjereno je na pomoć potrebitim udrugama i pojedincima s najvećim naglaskom na djecu, mlade i očuvanje prirode.

VIZIJA

Trajnim obrazovanjem i transparentnom komunikacijom i humanitarnim akcijama želimo razviti međusobno povjerenje i suradnju, kulturu dijaloga i sinergiju djelovanja.

MISIJA

Zajedničkim djelovanjem s drugim klubovima promičemo dobru volju i mir u svijetu te aktivno sudjelujemo u projektima služenja na lokalnoj i globalnoj razini.

CILJEVI

Udruge je kroz humanitarni, volonterski rad promicati etičke vrijednosti, kulturu Grada Splita, Splitsko – dalmatinske Županije i Republike Hrvatske, bolje odnose među svim ljudima diljem svijeta na način da se kroz okvir prijateljstva i služenja stvara prilika za mlade muškarce i žene koji kroz projektoplovstvo i suradnju s Rotary klubovima poboljšavaju i razvijaju svoje znanje i vještine na način da osobnim razvojem i znanjem u konačnici ostvare stvarne, društvene potrebe svoje zajednice.

PROJEKTI
+
ČLANOVA
+
partnera

ČLANOVI KLUBA

teodora

TEODORA SKELIN

PRAVO/PAST PRESIDENT

marko plastic

MARKO PLASTIĆ

EKONOMIJA/PAST PRESIDENT

antea jankovic

ANTEA JANKOVIĆ

PRAVO/PAST PRESIDENT

ivana caktas

IVANA CAKTAŠ

OBRAZOVANJE/JEZICI

ivana maric

IVANA MARIĆ

Pravo/Odvjetništvo

nina prusac

NINA PRUSAC

PAST PRESIDENT/co-founder

PRAVO 

tea vasiljevic

TEA VASILJEVIĆ

BIOMEDICINA / WEB DIZAJN / PR

sb

SARA BOJIĆ

PEDAGOGOIJA/JEZICI

nikola kuzmanic

NIKOLA KUZMANIĆ

IKT/Elektrotehnika

toni konsa

TONI KONSA

ELEKTRONIKA/RAČUNALSTVO

nikola b

NIKOLA BRIZIĆ

POČASNI ČLAN

Co-founder/past president

marina sare

Marina Šare Tudor

POČASNI ČLAN/co-founder

pravo/odvjetništvo

doria

DORIA GJURKOVIĆ

EKONOMIJA

MARINA MATAS

PR

ANDRO JAKOLIŠ

pravo

luka minarik

Luka Minarik

Zdravstvo/Medicina

 

 

 

duje giljanovic

Duje Giljanović

Fizika/Obrazovanje

nikola slamic

Nikola Slamić

IT/Elektrotehnika

Povijest kluba i projekti

Djelovanje Rotaract kluba Split Novi započelo je 2015. godine inicijativom 11 mladih ljudi uz potporu prijatelja i kuma kluba Darka Rudana.

Povelja o osnutku kluba izdana je 16. ožujka 2015. godine, a svečanost osnivanja kluba trajala je od 5. do 7. lipnja 2015. godine i obilježila se u Splitu. Tijekom tog vikenda upoznavali smo grad s prijateljima iz drugih Rotaract klubova, družili se i svečano proslavili osnivanje još jednom Rotaract kluba u Hrvatskoj. Humanitarno djelovanje, koje je u središtu našeg rada, imali smo na umu i tijekom samog osnivanja te smo tom prilikom organizirali akciju „With game to happiness“ kako bi prikupili igračke za potrebitu djecu.

Rotaract klub Split Novi nastao je kao pomladak Rotary kluba Split Novi. Od samih početaka okuplja mlade ljude različitih struka, usmjerene prema zajedničkim ciljevima – poboljšanju zajednice suradnjom i sudjelovanjem u radu drugih udruga kao i aktivnostima vlastitih inicijativa i organizacijom humanitarnih akcija, prvenstveno usmjerenih prema pomoći djeci, mladima i očuvanju prirode.

Tijekom nekoliko godina postojanja, samostalno smo organizirali smo više 10 akcija i sudjelovali u barem još toliko inicijativa drugih udruga kao što su O’ La La: večera za beskućnike, Ekološka akcija čišćenja plaže, Ekološka akcija čišćenja podmorja, Zasadi drvo, ne budi panj! i Boranka.

Rotaract Split Novi posebno je ponosan na svoju, sada već tradicionalnu akciju, Humanitarni stand-up: Osmijeh se vraća u grad. Od svog prvog izdanja, 2017. godine, koncept akcije se gotovo i nije mijenjao, ali je svake godine dosezao sve veći opseg i premašivao sredstva i osmijehe prikupljene u prethodnoj godini. Humanitarni stand-up se u svoja dva posljednja izdanja održao u PLAN B Back Bar-u, gdje su naši dragi gosti uživali u večeri, stand up nastupu splitskih komičara i rukotvorinama štićenika Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj za čije smo potrebe prikupljali sredstva. Kažu da slike govore više od tisuću riječi i zato vjerujemo da će slike u nastavku dočarati barem dio dobre atmosfere koju smo imali priliku iskusiti na toj akciji. Osim izuzetne zabave, 2019. godinu obilježilo je i prikupljanje više od 16.000,00 HRK, čime je postignut postavljeni cilj i kupljena potrebna oprema za zabavno-rekreacijski sadržaj centra. Nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti imati priliku skoroj ponoviti ovu akciju te nastaviti započetu tradiciju.

Članovi kluba sudjelovali su i u inicijativi mnogobrojnih svjetskih Rotaract klubova – Billion Dollar Smile. Želeći druženjem i zajedničkim aktivnostima uljepšati dan nezbrinutoj djeci, okupili smo se ispred dječjeg doma Maestral te sa štićenicima Doma krenuli u nezaboravnu avanturu. Posjetili smo stadion Poljud uz stručno vodstvo, šetali Marjanom, ispijali kavu i kakao u Starog Mornara, ručali u McDonald’su, zaigrali biljar, stolni nogomet i fliper u igraonici City Centra One te pogledali crtić u kinu, sve to uz mnogo zagrljaja, poljubaca i dogovor o skorom ponovnom susretu.

Iako je posljednja godina zbog specifičnih okolnosti uvelike promijenila način djelovanja kluba, ponosni smo na našu posljednju akciju Program sreće (koji) Glinu pokreće!. Pod vodstvom Code Cluba PMF-a učenici osnovnih škola imali su priliku samostalno stvoriti jednostavne računalne igrice u online okruženju na vlastitom računalu. Online radionicama programiranja  stječu se početne vještine računalnog programiranja, ali i humanitarnog djelovanja. Ukupan iznos donacija prikupljenih na radionicama služi za izgradnju kuće obitelji iz Gline, koju je nedavni potres učinio nesigurnom za život.

Svaka akcija za nas je posebna na svoj način, Humanitarna akcija u briškuli i trešeti, Tortaract, Humanitarni Cinderella party, Pinelom za Down 21, Humanitarni koncert: Osmijeh na kvadrat, Dobrotvorni pub quiz – Hrabre njuškice, ali ono što nas čini najsretnijima upravo je rezultat koji ostvarimo zajedničkim snagama i tako damo svoj doprinos u poboljšanju svakodnevnog života potrebitih.

Kada se ne bave osmišljavanjem akcija, naši se članovi trude sudjelovati na međunarodnim i međuklupskim događajima i akcijama te se upoznavaju s prijateljima diljem svijeta. Naš prvi službeni Twin Club Agreement potpisan je 2020. godine s prijateljima iz kluba Rotaract klub Panadura Distrikt 3220 Sri Lanka i Maldivi.

Naši članovi sudjelovali su na Medicon-u u Italiji 2015. Godine i Mediconu na Malti 2019. godine, kao i na svim distriktnim konferencijama i polugodišnjim konferencijama u distriktu. Također, sudjelovali smo i u inicijativama drugih klubova iz Hrvatske, među kojima su Karneval u Rijeci (RAC Rijeka),  Akcija za Selenu (RAC Zagreb Zrinjevac), Gala večera (RAC Split), uz mnoge druge akcije Rotary klubova.

Želja nam je da u godinama ispred nas nastavimo s rastom broja članova koji će iz godine u godinu osmišljavati i uspješno realizirati humanitarne akcije te kroz prijateljstvo, učenje i druženje nastaviti putovanje prema cilju kojem svi stremimo – da budemo kotačić promjene i poboljšanja zajednice u kojoj živimo.

rotaract split novi

Popis prijašnjih predsjednika:

 

2020/2021:          Marko Plastić

2019/2020:          Antea Janković

2018/2019:          Teodora Skelin

2017/2018:          Nina Prusac

2016/2017:          Nikola Brizić

2015/2016:          Luka Radović

2014/2015:          Marina Šare